2019-07-31

Tolcsva-Szerencs

Az egyik délelőtt átmentünk Tolcsvára. Sajnos rendezvény miatt a Szirmay-Waldbott-kastély  és a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza is zárva volt.

Így utunkat a Desewffy-kastély (Herba-kastély vagy Hélia-D kastély) felé vettük.


Jelenleg gyógynövény-turisztikai bemutatóközpontként  működik - régi gyógynövénynyomatok, metszetek, gyógynövénykönyvtár - finom gyógynövény illat lengi be az egész kastélyt.
 Az udvarban gyógynövénydíszkert látható.

Délután visszatértünk a Szirmay-Waldbott Kastélyba.

A kastélyban közel eredeti formájában fennmaradt az egykori nagyszalon és a könyvtár gazdagon díszített, faburkolatos, neoreneszánsz stílusú helyisége, valamint az egykori női szalon.

 Egyik új élmény volt nekünk az okostelefonos vezetés :).

A kirándulásunk utolsó napján (a visszaúton)  Szerencset néztük meg.

A Rákóczi-várban megnéztük képeslap-gyűjteményt és bejártuk a parkot is. 
 
Az egyik átjáróban egy plakát keltette fel a figyelmüket. Mivel a Cukormúzeum zárva volt, így felkerestük a  plakáton szereplő Turisztikai Központot.
 
Az alsó szintem a motorgyűjtemény, fotó és horgász reikviák láthatók.
 
Az emeleten Ekker Róbert szobrászművész csokiszobrai láthatók, köztük hatalmas Gombóc Artúrja.
A játékoknál sokáig elidőztünk - sok ismerőssel találkoztunk :) Nosztaligázni az FB oldalukat is érdemes felkeresni.



Kiss Roóz Ilona hitvallását a kerámia kiállításán olvastam: "Minden, ami körülvesz csodálattal tölt el, de ha ezt így mondom, banálisnak tűnhet. Hogyan tölthetném meg tartalommal? A környező világ, ember, állat, természet. kristályok, felszántott föld és lombos erdő, kertem pázsitja, gyümölcsfái a színek, formák olyan gondolatébresztő bölcsességet árasztanak, hogy mindig meríthetek belőlük. A gondolatokból más lesz, mint ami sugallta őket, de a színeket, formákat a természetből vettem."
 
Az ablakból kinézve lehangoló volt látni Szerencsi Csokoládégyár megmaradt épületét, de szerencsére a Szerencsi Bonbon  Kft  lett a szerencsi csokoládégyártás hagyományainak kizárólagos örököse. Kiállítás után ettünk egy kis Szerencsi Retrót (étcsokoládéval :) ) is.

3 megjegyzés:

  1. Szép helyeken jártatok! Köszönöm az élménybeszámolót! - kedvet csináltál rá, hogy az országnak abba a szegletébe is ellátogassak még ... :)

    VálaszTörlés
  2. Nem is gondoltam volna, hogy Magyarországon is ennyi gyönyörű kastély van!
    Oh, Gombóc Artúr!!! ❤️ No és a retro játékok!!! ❤️
    Csodás nyaralásotok lehetett! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rita! Szívemnek kedves képeket látok. Én a környéken nőttem fel, és gyerekkoromban bejártuk Zemplént. Bár már nem ott lakom, még ma is gyakran kirándulunk arrafelé.
    A képeket fényképezővel vagy telefonnal készíted? Annyira tiszták még a belső térben készültek is. (pl. templom). Ha nem titok, megtudhatom a márkát? Köszönöm. Erika

    VálaszTörlés